Yeni Nesil İnsan

Şimdi bir düşünün; elimizdeki cep telefonları, televizyonunuz, elinizin altındaki internet ve daha bir çok teknolojik cihaza sahibiz ve onlarla gerçekten harika tasarımlar, videolar veya yazılar oluşturabiliyoruz. Ya da MIT’nin kaynaklarında araştırma yapıp, Khan Academy üzerinden iyi bir fizik dersi alabiliyoruz. Eskiden insanlar bunları yapmak için zamanı sınırlı kütüpanelere girip çalışırlardı ve bilgiye bu kadar hızlı erişemezlerdi. 20. Yüzyılda savaşlar ve salgın hastalıklar, özellikle bilimi ve insanlığı engelledi. 2. Dünya savaşında bilim adamlarının çoğu silah geliştirmek için savaşa katıldı ve çalışmalarını askıya aldılar, ama bazıları da vardı ki her şeye rağmen insanlık için çalışmalarına devam etti; tıpkı Albert Einstein gibi (neyse bu başka bir yazının konusu) ama savaş bilim için hep kötü olmadı; 2. Dünya Savaşı’nın Bilgisayar Devrimi’ni körüklediğini söyleyebiliriz, çünkü ülkeler bilgisayar teknolojisine ağırlık vermek zorunda kaldılar. Özellikle savaşlarda atışların derecelerini hesaplama, şifre kırma ve çoklu işlem yapılabilme konusu çok önemliydi ve savaştan sonra özellikle Amerika Silikon Vadisinde başlayan teknoloji akımına sebep oldu. Birde bu konu ile ilgili o zamanın zorluklarınıda unutmamak gerek. O zaman insanlar o bilgisayarları yapmak, yazılım dilini geliştirmek için durmadan çalışıyorlardı ve bunu yaparken daha ne bunun okulunu okumuşlardı ne de tam olarak bilgi sahibiydiler. ama durmak bilmeyen hayal güçleri ve merakları vardı. her gün yeni bir şey keşfediyorlardı. onu adlandırıyorlardı ve daha o zaman insanlar bilgisayarın ne olduğunu bile bilmiyorlardı (1930–1950'li yıllardan bahsediyorum) sadece bu konu ile ilgili göreve alınan çalışan mühendis ve matematikçiler biliyordu ama onlarda bilgisayarın nereye varacağını bilemiyorlardı. Sanırım sadece Alan Turing ve Ada Lovelace gibi kişiler tam olarak tahmin edebilmişlerdir ve Alan Turing demiştir ki: “Bir zaman gelicek ki sokakta dolaşan kadınlar bugün benim bilgisayarım böyle dedi diyip gülecekler” demiştir aslında şu anki sosyal medyaya çok benziyor ama tabi bu insalar öldükten neredeyse yarım nesil sonra bunları tam olarak kullanılır hale geldi. anlıyacağınız Steve Jobs’a kadar insanlar bilgisayarın tam olarak ne olduğunu bilmemiştir.
Burada anlatmaya çalıştığım şey şu o zamanlar insanlar kağıtla kalemle işlem yaparken neleri yapmışlar… Aslında bu şu an içinde geçerli sadece tek fark artık önümüzü biraz daha iyi görüyoruz. teknoloji yine gelişiyor ve artık bilim kurgu filmleri gerçeğe dönüşüyor, zaten bazılarını artık görüyoruz 3D printer ile yapılan kalpten tutun elinize yerleştirilen çip sayesinde evinizin ışığınızı kapatabilme teknolojisine kadar artık hepsi mevcut ve hepsini hemen şimdi satın alabiliyorsunuz.
Bir de yapay zeka var yapay zeka ile ilgili bir sürü haber görmüşsünüzdür ve onun gelecekte neler yapabileceğini neler yapabileceğini, eğer böyle devam ederse önümüzdeki 60–70 içerisinde yapay zekanın bütün işleri elimizden alacağı söyleniyor ama bunun olamaması için çalışanlarda var tabi mesela ilk örnek Elon Musk yapay zekanın sonumuzu getireceğini düşünüyor haksızda sayılmaz biz şuan bizden güçsüzlere ne yapıyorsak onlarda bize öyle yapabilirler örneğin bir ineğe biz nasıl davranıyoruz lezzetli ve yumuşak olması için sadece sığabileceği bir yere koyup onu eziyet çektiriyoruz yada daha önce avrupa ülkelerinin savunmasız ülkeleri nasıl köle yaptığı gibi örnekler verilebilir o yüzden Elon Musk insan beynini bilgisayara bağlamayı düşünüyor, eğer öyle olursa Otizim ve Alzaymır gibi hastalıklar yok olacak ve insanlar şimdiki insanlar gibi olmayacak; HOMO DEUS kitabında Yuval Noah Harari, Homo Sapiens’in yerini Homo Deus’un alacağını söylüyor. İleride insana 3. göz 4. kol yada çok daha fazla özellik eklenebileceği söyleniyor. Peki bunlar, bizleri nasıl etkileyecek? Bunları bize zaman gösterecek…